Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Koulelo se koulelo červené jablíčko…. aneb podzimní prázdniny s DAMIÁNEM

Koulelo se koulelo červené jablíčko…. aneb podzimní prázdniny s DAMIÁNEM

Děti na dva dny opustily školní lavice, protože se objevily první prázdniny  – a to prázdniny podzimní. Dům dětí a mládeže DAMIÁN přišel s nabídkou volnočasových aktivit právě na tyto dny. Některým rodičům tak vyřešil problém, jak své ratolesti zabavit.
Na čtvrtek 27. 10. byl připraven výlet do Olomouce, kde jsme navštívili  Pevnost poznání.
Jedná se o interaktivní muzeum vědy vhodné pro všechny věkové kategorie. Společně jsme prošli čtyři bohaté expozice. Hned na začátku jsme si mohli vybrat a obléknout si historickou uniformu
a pomyslně se vydat zpět do 18. století. Poté jsme se dostali do expozice, kde nás čekala osmimetrová maketa lidského mozku, obří lidské oko, různé logické úkoly i zapeklité hlavolamy a šifry, které otestovali naše vědomosti a rozumové schopnosti.
V expozici Světlo a tma jsme se snažili pochopit podstatu světelného záření. Zde jsme mohli vstoupit do digitálního planetária se sedmimetrovou kopulí, pohodlně ulehnout a díky speciální projekci se proletět vesmírem.

Kromě toho Pevnost poznání nabízela také procházku říčním korytem, kde jsme potkali mnohokrát zvětšené miniaturní organismy žijící ve vodě.
Výlet se nám všem velmi líbil, dospěli jsme k závěru, že věda je vlastně v základě vtipná a zábavná.
Druhý prázdninový den se točil hlavně kolem jablíček: na jednom stanovišti si děti vyrobily krásnou podzimní dekoraci: dřívka, nůžky, jablko, červená, žlutá nebo zelená tempera, barevné papíry, lepidlo a věneček plný obtisknutých jablíček byl na světě. Na dalším si zhotovily originální podzimní zápich jablíčko a ježka. Komu zbyl čas, mohl si vytvořit list z čajových sáčků – to vše zcela jistě skvěle oživí atmosféru toho pravého barevného podzimu.
Na třetím stanovišti se děti s chutí pustily do pečení jablkových šátečků. Po určitém čase se linula celým DDM příjemná vůně, ta je zlákala k jablíčkovému mlsání, které zapily – čím jiným, než jablkovým moštem.
Dopoledne uteklo jako voda a nám nezbylo, než dětem popřát hezké prožití posledního říjnového víkendu.

DDM DAMIÁN