Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

TÝDEN KNIHOVEN

TÝDEN KNIHOVEN
TÝDEN KNIHOVEN ?
První říjnový týden probíhal po celé republice Týden knihoven. My jsme se i letos opět zapojili a připravili pro školáky z Město Lanškroun a RUDOLTICE dva interaktivní programy spojené s knihami a příběhy.?
Pro rudoltické žáky jsme si připravili zábavné dopoledne A jak to bylo dál? v Obecní knihovně Rudoltice. Školáci se na začátku seznámili s nejznámějšími autory pohádek.? Přes zahraniční spisovatele (H. Ch. Andersen, bratři Grimmové) se dostali například k našemu K. J. Erbenovi a Boženě Němcové. Víte, že Zlatovláska je původní česká pohádka???
Společně si poté vyzkoušeli, jaké je to být právě oním spisovatelem. Aby se měli od čeho odrazit, vybrali si pohádky, které všichni dobře znají – O Červené Karkulce a O perníkové chaloupce. Nejdříve si zopakovali všechny postavy, poté si důsledně převyprávěli příběh a následně nastal hlavní bod zlomu – do každé pohádky se totiž vloudila překážka, díky níž se žáci ocitli na úplně nepopsaném listě.?
U Červené Karkulky nastala hned zezačátku. Představte si – co by se stalo, kdyby dívka s červeným čepečkem poslechla maminku a opravdu nešla k babičce přes les?? A jak to bylo dál? Jak, kde a za jakých okolností by se tedy setkala s vlkem?, aby pohádka mohla pokračovat a skončila stejně? Děti měly nepřeberné množství nápadů, zapojily fantazii, pracovali všichni společně a přes myšlenky, které se utvářely a konkretizovaly, se vždy Karkulka s vlkem nakonec setkala. A dál to bylo tak, jak všichni známe.????
U perníkové chaloupky nastala zásadní překážka až ke konci příběhu. Bába totiž poznala podfuk a na lopatu si nesedla.☝? Jeníček s Mařenkou tedy najednou neměli jak utéct a příběh neměl dobrého pokračování ani konce.? Co teď? A jak to bylo dál? To bylo zase na žácích – spisovatelích. Děti z první třídy uspaly babiznu šípkovým čajem ☕️, děti z třídy druhé zlou babu oblestily, Mařenka jí v nepozornosti sebrala klíče ?️ od Jeníčkovy klece a společně v noci utekli. Třetí třída měla nápad moderní a z dnešní doby – připravila velkou akci, která trvala několik dní, přičemž na konci děti zamkly bábu na toaletě ? a bez problému utekly. Se zájmem a potěšením jsme sledovali, jak žádná třída hlavní zápornou postavu, ač byla sebezlejší, nijak neusmrtila, vždy jen velmi promyšleně a lstivě děti stařeně utekly, Jeníček s Mařenkou se mohli vrátit domů a pohádka skončila šťastně.?????
To v Knihovna Lanškroun probíhal program rozdílně, také ovšem zábavně a interaktivně a byl též zacílen na pohádkové příběhy, které školáci dobře znají právě z prvních knížek, které jako malé děti slyšely a byly jim předčítány.? Žáci ze ZŠ Aloise Jiráska plnili pohádkové úkoly, hledali cestu Karkulky k babičce v bludišti ? , zkoušeli si královskou chůzi ? a nebo také pomáhali při malovaném čtení.?