Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Code Week v DDM

V rámci Codeweek.cz se v pátek 21. 10. 2022 v DDM DAMIÁN, Dům dětí a mládeže Damián, Lanškroun uskutečnil projektový den SEZNAMTE SE S LEONARDEM.??‍? V tento den se náš domeček otevřel všem příchozím, kteří projevili zájem si zde vyzkoušet něco málo z programování robotů, 3D modelování nebo se chtěli dozvědět něco nového o osobnosti Leonarda. Muži, který by se možná, pokud by žil v 21. století, toužil stát právě programátorem, protože jeho obrozené myšlenky a moderní vize by mohly vzniknout nejenom na papíře.? Pojítkem všech našich aktivit v rámci propagace programování se tedy stal tento renesanční italský nejen umělec, vynálezce, konstruktér, stratég, myslitel – Leonardo da Vinci.
Na program o Leonardovi a samotné programování se přišlo podívat 92 dětí. Zrealizovat toto celodenní komunitní setkání nám pomohlo 8 externistů a firma Schott, která v rámci podnikového sponzoringu poskytla pomoc pana Josefa Skalského, který nám po celou dobu tiskl na 3D tiskárně tensegritu, s níž jsme chtěli poukázat i na architekturu, ve které se da Vinci také angažoval. Za to Vám všem moc děkujeme.?
Dopoledne probíhal vzdělávací program, který nám pomáhala připravit Mgr. Rita Chalupníková, Ph.D. z Gymnázia, Pardubice, Mozartova 449 a zúčastnili se ho žáci z páté třídy ZŠ Aloise Jiráska a z šesté třídy ZŠ a MŠ Damníkov. Hned ráno vyluštili několik Leonardových šifer, složili skládačku z jeho uměleckých děl ?, vynálezů a činností. Ke konci programu sestavili návrh mostu, který postavili bez hřebíků a pojiva, pouze za pomoci důmyslnosti, jak ho tento slavný renesanční mistr navrhl, aby byl znemožněn přechod vojenských nepřátel přes řeku.?️
V odpoledních hodinách měly děti z našich kroužků i další návštěvníci možnost si u nás v DDM mimo jiné namalovat Monu Lisu nebo Dámu s hranostajem.? Pro mnohé z nich bylo překvapením, že byl Leonardo levák, kterého od mládí přeučovali, aby psal i kreslil rukou pravou. A tak si to u nás všichni mohli také zkusit. Bylo až k neuvěření, kolik krásných obrázků vzniklo na našich malířských plátnech, i přestože byly nakresleny druhou rukou.? V tento den bylo možné si v DDM sestavit i svého legorobota inspirovaného Leonardovými myšlenkami a vynálezy nebo vytvořit divadelní improvizaci na motivy života tohoto renesančního umělce.? Na závěr akce si děti mohly vyrobit Leonardův zápisník či posvačit jeho vegetariánský pudink.?
#codeweek