Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Velikonoční prázdniny v DDM DAMIÁN

Slunce se vrací,
zima se ztrácí,
zas po roce
jsou tu Velikonoce…

       Těmito slovy lákal Dům dětí a mládeže DAMIÁN na program tvořivé velikonoční dílny.
Za okny ještě vládla zima, ale v DDM už to vonělo jarní náladou.  Děti, rozdělené do skupin, se prostřídaly na pěti stanovištích a postupně si vytvořily různé slavnostní dekorace: velikonoční svíčku z včelího vosku, roztomilé kuřátko z plastového obalu kinder vajíčka nebo ozdobné vajíčko z papíru.
Těm, kterým nevadila práce s jehlou, se pustili do šití zajíčka z filcu.
Jarní svátky jsou samozřejmě spojeny s malováním vajíček, takže toto oblíbené stanoviště nemohlo chybět. Zde dokázaly šikovné dětské ruce pod odborným dohledem Ivety Ficnerové proměnit vyfouklá vajíčka v kraslice.
O Velikonocích se téměř všichni nejvíce těší na pondělí a to na pomlázku nebo také mrskačku, kdy do ulic vyrazí koledníci, aby vyšlehali děvčata a požádali o výslužku. Každý správný kluk by si měl
k této příležitosti uplést svou pomlázku. Jak na to, trpělivě vysvětloval a ukazoval dětem pan Vladimír Štěpánek.
Tak vznikaly různé pomlázky: krátké, dlouhé, rovné, pokroucené. Někomu šla práce od ruky, jiní raději pouze sledovali, jak se panu Štěpánkovi daří z jednotlivých proutků vytvořit pomlázku, kterou jim pak daroval.
Tato dopolední kreativní činnost zcela určitě naladila tu správnou velikonoční atmosféru. Děti si domů odnášely hezké velikonoční dekorace, které určitě ocenily i maminky.

DDM DAMIÁN Lanškroun