Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Přijel letos do Lanškrouna Mikuláš?

Přijel letos do Lanškrouna Mikuláš?

V předešlých letech byla pekla tou hlavní atrakcí prosincové akce, kdy na nádvoří zámku do Lanškrouna přijíždí Mikuláš. Letos jsme poprvé soustředili zrak dětí a ostatních návštěvníků na pódium, kde je bavil čert s andělem. Čert se totiž letos rozhodl, že chce být hodný a proto odešel z pekla, potom přišel na to, že nejlepší bude, pokud si to s andělem prohodí a on bude andělem a anděl se pro letošní rok stane čertem. To ovšem také neprošlo, tak přišel s nápadem, že bude samotný Mikuláš. Byly to zábavné dvě hodinky, kdy měly děti možnost čertu oponovat, zasmát se a všichni si společně zatančit a zazpívat. Přivolání a velkolepý příjezd Mikuláše byl naplánován na půl šestou. Jaké bylo ovšem překvapení nás všech, když se Mikuláš zjevil bez koňského spřežení. Byl trošku menší než obvykle, ale dětem rozdával úsměvy a bonbóny. Až později herci, kteří na Mikuláše čekali, zjistili, že to není ten pravý Mikuláš. Tímto svým příchodem nepravý Mikuláš vyvedl všechny organizátory i účastníky z míry natolik, že málem toho pravého děti nepřivolaly. Naštěstí vše dobře dopadlo a pohotový anděl s čertem dětem na tomto případu ukázali, že pravý Mikuláš je opravdu jen jeden. Že ani čert, ani žádný smrtelník si na našeho váženého Mikuláše hrát nemůže. A nastala otázka, proč letos ten opravdový nechce do Lanškrouna přijet. Byly snad děti zlobivé? Nebyly snad připravené? I ne, pravý Mikuláš se totiž dá přivolat přece jen a pouze básničkou nebo písničkou. A když tedy anděl s čertem a dětmi zazpívali – přijel Mikuláš (jako každý rok) na kočáře taženým koňmi, který kočíroval pan Marek ze Žichlínka a vedle něj již seděl správný pan Mikuláš Melezínek. Oběma patří náš dík, že vydrželi letošní dlouhé čekání, které bylo zapříčiněno právě falešným Mikulášem.

To, že jsme letos měli dva Mikuláše, nemohlo ovšem zkazit jinak velmi vydařenou akci, na které se podílelo více jak 30 pořadatelů a dobrovolníků. Ve dvou peklech návštěvníky uvítali dva Luciferové – pan Studený a pan Markytán. Andělé rozdávali mikulášskou nadílku a v tvořivých dílničkách si děti mohly vyrobit třeba andílky na kolíčku nebo vánoční přáníčka či stromečky. To, že se děti i rodiče mohli vyfotit s Mikulášem, andělem i čertem, už bylo takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu.

Spojení organizátorů s herci a se nám, již jako každoročně, vyplatilo a nezbývá než jim, všem pořadatelům a dobrovolníkům velmi poděkovat a těšit se na další lanškrounskou mikulášskou nadílku, tentokrát už v roce 2019.

 

DDM DAMIÁN, Lanškroun a ostatní organizátoři