Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

O.K. klub v novém a rozhovor s Corou

  1. K. klub v novém

V lanškrounském domě dětí a mládeže máme svůj volnočasový klub už více než 8 let. Z počátku jsme se setkávali v Domě Piáno, později v prostorách firmy Forea a v říjnu letošního roku jsme otevřeli provoz O. K. klubu v prostorách, které najdete v bývalé prodejně (cukrárně) firmy Nopek v přízemí „skokanských můstků“ na Sokolské ulici. A s novými prostory jsme se rozhodli nejenom pro změnu otevírací doby, nýbrž i o inovaci programu volnočasového klubu. Klub je otevřen v pondělí, středu a pátek od 15. 00 hodin do 18. 00 hodin a vstup je zcela zdarma.

Každé pondělí zde mohou děti v rámci Klubu Kariéra využít pracovní, kreativní a rukodělné dílny. V pátek v Klubu Prostřeno si mohou děti vyrobit nějaké laskominy a uvařit či upéct něco dobrého. A ve středu přicházíme s úplnou novinkou. Klub bude přístupný nejenom dětem – ale i dospělým návštěvníkům. Všichni Lanškrouňáci tak mohou zajít do této jazykové kavárny a popovídat si s naší italskou dobrovolnicí Corou v  Language coffee. V listopadu jsme v rámci této kavárny například zprostředkovali setkání Cory s Francouzem Kevinem. Kevin je dobrovolníkem v DDM KAMARÁD, Česká Třebová. Návštěvníci Ókáčka tak měli možnost naučit se některé francouzské fráze nebo třeba zjistili, jak se jmenuje pokrm, který se vaří v místě, odkud Kevin pochází. Toto neformální setkání tlumočil PhDr. Zezula, kterému tak patří náš velký dík. Tato multikulturní setkání chceme uspořádat několikrát do roka, aby Cora měla možnost poznat v naší republice i jiné národy, které mezi námi žijí. Vánoční přípravy se v tomto neformálním jazykovém vzdělávání nesly ve znamení italských a českých prosincových tradic. I v lednu vás zveme na Language coffee – setkání s Corou. Cora je velmi nadaná, vzdělaná a chytrá mladá žena, která komunikuje nejenom v anglickém, ale také samozřejmě ve svém rodném italském jazyce.

Návštěvníci O. K. klubu položili Coře pár otázek a ona jim takto odpověděla:

Jak a proč sis vybrala pro svou dobrovolnou službu Lanškroun?

Po skončení střední školy letos v létě, jsem si nebyl jistá, co chci v budoucnosti dělat. Nevěděla jsem, jakou universitu si mám vybrat a přemýšlela jsem, že si udělám pauzu na rok. Chtěla jsem cestovat, pracovat a vytvořit si nějaké dobré zážitky pro osobní růst. Začala jsem se informovat a našla jsem si projekt v rámci Erasmus +  „Let´s do it together“ s registračním číslem 2018-2-CZ01-KA125-048382 v České republice. Hned mě zaujal a zaslala jsem české straně svůj životopis. Poté jsem byla kontaktována a pozvána k projektu. Byla jsem samozřejmě ráda.

Řekneš nám, prosím, něco o sobě?

Jsem z Itálie. Je mi 19 let a mám ráda cestování, kreslení a poslouchání hudby. Trochu umím hrát na klavír a umím mluvit švédsky. V Itálii mám psa a opravdu mi moc chybí.
Ráda vyrábím, vařím, pracuji i na zahrádce a mám ráda vlastně cokoliv, co mi zašpiní ruce.

Co je cílem Tvojí práce v Lanškrouně?

Pracuji v DDM a kromě pomáhání s aktivitami tam, ještě navštěvuji školy, kde se připojuji do hodin angličtiny. Během hodin jsou vždy nějaké mezikulturní výměny mezi mnou a třídou a mně se opravdu líbí tento aspekt moji práce. Nikdy se nenudím. Už mám dokonce i svůj blog.

Co děláš v Čechách ve volném čase?

Když ještě bylo lepší počasí, ráda jsem jezdila na kole kolem města a prozkoumávala trochu okolí. Moje nejoblíbenější místo je Dlouhý rybník. (koupaliště)

Nemám mnoho volného času, ale mně to vyhovuje. Ve volném čase chodím ven s mýma spolubydlícíma nebo ráda kreslím, poslouchám hudbu, plánuji výlety a učím se češtinu.

Jak jsi na tom s češtinou?

Čeština je těžká řeč. Už trochu česky mluvím. Rozumím o trochu lépe. Mluvit česky je těžké.

Pojedeš na Vánoce domů a na co se nejvíce domů těšíš?

Plánuji jet zpátky do Itálie, abych strávila Vánoce a Nový rok s rodinou a přáteli. Těším se také velmi na svého psa.

 

Za O. K. klub sepsala Iva Skalická a Cora Pennacchietti