Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

AKADEMIE TŘETÍHO VĚKU

V letošním školním roce Dům dětí a mládeže DAMIÁN, Lanškroun otevřel společně  s Rodinným centrem Dětský svět z. s. první ročník Akademie třetího věku. Celkem se tohoto vzdělávání zúčastnilo 92 osob, což je úctyhodný počet lanškrounských seniorů.

Některé kurzy se nám podařilo otevřít zcela zdarma, jelikož se senioři zúčastnili komunitně osvětových setkávání v rámci evropského projektu „Šance pro váš volný čas“ CZ.02.3.68/0.0/0.0/18_063/0010527. Zájemci se tak naučili ovládat chytré telefony nebo upravovat fotografie. Dále se dozvěděli něco o józe a začali ji aktivně provozovat nebo navštěvovali besedy na různá témata. Velkou účast v rámci Akademie třetího věku jsme zaznamenali například na besedě o zdravém stravování nebo na schůzce s ilustrátorkou Veronikou Balcarovou. Zajímavé byly ale i ostatní besedy například o médiích, o vitamínech, o semenaření nebo o tibetských mísách.

Akademie třetího věku nabídla ale i semináře, které si aktéři hradili sami a měli tak možnost vystudovat třeba Základy počítačů, Trénink paměti, Angličtinu, Kváskové pečení nebo Kreativní tvoření. Poměrně velké množství studentů se účastnilo i výletů, které se pořádali v rámci Výletovníku a měli tak možnost navštívit Svatováclavskou katedrálu v Olomouci, kostel v Neratově, modrotisk v Olešnici nebo třeba některé významné lanškrounské domy nebo školy.

17.6. 2019 proběhlo slavnostní ukončení letošního ročníku univerzity pro seniory a již nyní se můžeme těšit na ročník příští, který se otevře na podzim. V nabídce studia určitě nebudou chybět kurzy Kváskového pečení, Kreativního tvoření, Základů ovládání počítačů, Angličtiny a Tréninku paměti. Chtěli bychom pokračovat s Výletovníkem, besedami i s jógou. Úplnou novinkou příštího ročníku akademie budou kurzy v prostorách městské knihovny, která se stane dalším spoluorganizátorem Akademie třetího věku v Lanškrouně.