Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Prosincový článek v Městských novinách

Závěr roku s DAMIÁNEM

Letošní školní rok jsme zahájili v domě dětí v Lanškrouně mnohem veseleji než vloni, kdy jsme měli kvůli koronavirové epidemii prezenční formu zájmového vzdělávání uzavřenou téměř celý školní rok. Letos jsme naštěstí mohli v našem městě i regionu otevřít 85 pravidelných zájmových útvarů, do kterých chodí 748 účastníků. Děti a ostatní účastníci mají možnost se u nás vzdělávat v řadě sportovních, technických, přírodovědných, společensko – vědních a estetických kroužcích.

Můžete se s námi potkávat ale také v celých řadách akcí, které pro děti a ostatní účastníky našich aktivit pořádáme. Třeba jako na konci září 2021, kdy jsme uspořádali výlet na Noc vědců do Hradce Králové. Jde o  celorepublikovou akci, kdy ožívají stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Jde o akci, která se uskutečňuje pouze jeden den v roce. Tématem letošního ročníku byl čas. Pokládali jsme si otázky, zda máme všichni stejně času nebo třeba jestli máme všichni stejně dlouhou minutu. To a ještě mnoho dalšího jsme zjišťovali a poznávali v prostorách univerzity. Pro děti byl zajištěn velmi zajímavý program plný her, rébusů a šifer. Proplouvali jsme laboratořemi, přednáškovými místnostmi, kde nás vědečtí odborníci i studenti univerzity seznamovali s experimenty. Luštili jsme kvízy, které nás nejen pobavily, ale také mnohému naučily a přesvědčily nás, že většinou tajemná, nedostižná a kompliková věda, může být velmi zajímavá, ba dokonce zábavná. I přesto, že jsme se vrátili ve velmi pozdních hodinách a únava byla znát, se výlet provázený smíchem a trochou zdravé soutěživosti skutečně vydařil.

Začátkem října jsme pomáhali lanškrounské a rudoltické knihovně s přípravou programu u přílezitosti Týdne knihoven. Naším dlouhodobým cílem v DDM je totiž přiblížit dětem četbu a vysvětlit jim, proč je lepší přečíst si knížku než sledovat film. Dětem při těchto akcích vždy představíme divadlo, zábavné hádanky, pohádkové úkoly, skládačky nebo třeba puzzle s příběhem.

 

V polovině října 2021 jsme uspořádali akci k projektu Evropský týden programování – CodeWeek. Naše DDM se připojilo k této iniciativě, jejímž cílem je zábavným a aktivním způsobem přiblížit programování a digitální gramotnost každému člověku. KOČKY A KOCOUŘI byly VŠUDE! Tak například – děti si naprogramovaly svítící kočku, vyrobily si kocoura a vytiskly si ho na 3D tiskárně. Všichni společně jsme si tak užili prima den.

Na konci října jsme se potom o podzimních prázdninách vydali do Králík, navštívili jsme Království sov a papoušků , dělostřeleckou tvrz Hůrka a tamní klášter . V rámci podzimních prázdnin jsme pro děti připravili i kreativní podzimní tvoření. Každý si mohl vyrobit vařečku s podzimními barvami a materiály, svíčku z včelích pláství a taky lucerničku.

 

V naší práci nezapomínáme ani na ostatní účastníky zájmového vzdělávání – tedy na dospělé a seniory. V rámci celoživotního vzdělávání a Akademie třetího věku probíhaly kurzy jógy, rodokmenu nebo třeba angličtiny. Uskutečnily se například zajímavé besedy o Ázerbajdžánu, o ochraně seniorů, o Feursteinově metodě.

 

Dům dětí a mládeže DAMIÁN, Lanškroun se také zapojil svými dílčími projekty do celoměstského projektu Obec přátelská seniorům a rodině a od podzimu aktivně realizuje dílčí projekt DAMIÁN V ZÁSTĚŘE. V něm se senioři učí nejenom vařit, ale především sdílí své vlastní zkušenosti. Na prvním kurzu jsme se seznámili a upekli si chleba. Druhou lekci si vzala na starost účastnice kurzu Boženka a naučila ostatní pečení tolik oblíbených perníčků a taky Sakrajdu. Přiznejte se – že nevíte, co Sakrajda je?! Staročeská Sakrajda je perníkový závin, který jsme potřeli povidly a posypali ořechy. V další lekci byly na programu Svatomartinské rohlíčky pod vedením našich kurzistek Boženky a Inky. Upekli jsme si dvě varianty – klasické a bezlepkové. Tento kurz byl navíc propojen se studenty se zájmem o vaření, péct rohlíčky a veškerou přípravu se tedy naučil Sebastian a Patrik. Moc se nám toto propojení „mládí a zkušeností“ líbilo, tak přemýšlíme, že ho ještě někdy zopakujeme. V prosinci jsme si potom uvařili husí kaldoun, upekli pečínku z husy a také vánočku. Čeká nás ještě vánoční cukroví, příprava sushi party a rautu.

 

V sobotu 4. prosince 2021 se na nádvoří lanškrounského zámku konala  tradiční akce MIKULÁŠ. Letos se děti nepodívaly do pekla ve sklepě, ale čekala je čertovská cesta – PŘES PEKLO DO NEBE. Tato cesta za Mikulášem byla protkaná několika úkoly na stanovištích rozmístěných na nádvoří zámku. V pekelné části musely  děti například zatápět pod kotlem, hledaly klíč od pekelné brány, vážili se hříšníci. V nebeské části je čekalo setkání s Mikulášem a jeho družinou a výroba andílka na památku. Za každý splněný úkol dostal každý malý odvážlivec razítko na kartičku, a jakmile nasbíral všechny, mohl si dojít pro nadílku.

 

V prosinci nás letos ještě čeká vánoční stopovaná – PO STOPÁCH ZTRACENÝCH HVĚZD.

Děti pomohou andílkovi Ervínkovi najít všechny ztracené hvězdičky, které mu schovali čerti Kleofáš a Klotylda. Vydáme se společně po stopách, které nás zavedou na 24 míst po Lanškrouně. Kdo andílkovi pomůže, dostane odměnu. A nakonec ze všech zúčastněných proběhne vylosování výherce, který získá ještě nějaký ten vánoční dárek navíc.

 

Vánoční atmosféru nám v DDM zcela určitě, jako každý rok, navodí také výroba vánočního guláše pro osoby bez přístřeší. V O. K. klubu budou promítat vánoční pohádky a filmy naše dvě dobrovolnice Gular a Sylwia až pozdě do noci a předvánoční focení medailonků našich vedoucích kroužků nám zcela jistě velmi přívětivě zakončí rok 2021. Potom už se budeme těšit na nový rok 2022 a budeme si přát, aby byl pro náš domeček plný aktivit, jako tomu bylo v roce letošním.

 

DDM DAMIÁN, Lanškroun