Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Výlet do Polska

Výlet do Polska

Výlet do Polska

Dne 14. května 2022 se uskutečnil jednodenní zájezd do Polska, který zorganizovala dobrovolnice DDM Damián – Sylwia Nalej. Jeli jsme se podívat do zlatého dolu v polské městě Złoty Stok. Zlatý důl ve Złotém Stoku je rozsáhlý areál v Kladské kotlině. Atrakce zde navštíví tisíce turistů z různých koutů světa.

Na trasu jsme vyrazili v 8:00 ráno, po tom, co se naše skupinka shromáždila. Trasa byla velmi klidná a bezpečná. Cestou jsme měli možnost projet polské město Kladsko.Do cíle jsme dorazili okolo 10:00. Každý měl po příjezdu čas sám pro sebe, aby si protáhl nohy, porozhlédl se po okolí a zašel si na kávu. V 10:45 jsme odstartovali náš maraton atrakcí ve zlatém dole.

Naší první aktivitou byla plavba lodí důlními chodbami. Doprovázel nás veselý a profesionální průvodce. Dbali jsme na všechna bezpečnostní opatření, proto byl každý z nás vybaven helmou. V dole jsme se projeli i „těžařským pendolinem“ – vláčkem, který vozil zlato ven z dolu.

Během prohlídky jsme si mohli poslechnout mnoho příběhů souvisejících s tímto místem a dobýváním zlata. Díky multimediálním prvkům v dole byla prohlídka velmi zajímavá a interaktivní.Dále jsme měli možnost podívat se na to, jak se razí zlaté mince. V areálu je zdarma vstup do Muzea zlatého dolu a Muzea nerostů.

Po všech těchto atrakcích, unavení a trochu hladoví, jsme šli na skvělý polský oběd.Když se nám podařilo nabrat síly a doplnit si dostatek energie obědem, vydali jsme se na procházku po náměstí Złoty Stok. Z turistického informačního místa se nám podařilo získat mapu, na které nám byl zobrazen „Stezka po památkách na náměstí“. Vydali jsme se hledat této stezky body. Mezitím jsme šli na zmrzlinu, jelikož nás horké počasí trochu zmohlo.

A tím se končila naše návštěva Złotého Stoku. Kolem 16:00 jsme se sešli u autobusu, abychom se vrátili zpět do našeho města Lanškroun. Vrátili jsme se unavení, ale plní radosti, zážitků a se širokými úsměvy na tvářích. Doufáme, že si takový výlet ještě vícekrát zopakujeme.

Sylwia Nalej – dobrovolnice Domu dětí a mládeže DAMIÁN, Lanškroun