Kroužky Akce Kalendář GDPR Tábory Fotogalerie Projekty Kontakty Zaměstnanci Úřední deska Archiv Kariéra Damián online facebook instagram Můj účet

Ukrajinské děti v DDM DAMIÁN

Ukrajinské děti v DDM DAMIÁN

Adaptační skupiny, jazykové kurzy a zájmové kroužky pro ukrajinské děti v DDM DAMIÁN

Od 7. března 2022 se život v Domě dětí a mládeže DAMIÁN v Lanškrouně od základů změnil. Přijali jsme totiž do adaptačních skupin a jazykových kurzů první děti běženců z Ukrajiny. Začátky pro nikoho z nás nebyly lehké. Viděli jsme vyděšené děti i jejich rodiče. Oni neznali naši řeč a my neznali tu jejich. Tato komunita si zvykla, že si k nám může přijít pro radu i pro pomoc. Dětem ze země, kterou postihla válka, jsme zde poskytli útočiště. Nejdříve přímo u nás v domečku, později v O. K. klubu a na prázdniny jsme se přesunuli do třech základních škol.

Postupem času jsme si našli spolupracovníky, kteří nám začali pomáhat se navzájem dorozumět a nejednou nám byli velkou oporou. Hanka Pecháčková se s dětmi začala jako první učit český jazyk. Po ní se této výuky chopila překladatelka Svitlana Korin a o letních prázdninách Pavel Skřeček, Julia Savych, Melánie Klímová, Radka Hrabalová, Petra Štěpánková, Nikola Vondrová, Alice Adamcová, Sylwia Nalej, Adéla Nekvindová, Lilija Beranová nebo třeba Radka Divíšková. Těm všem patří jedno velké poděkování nejen od nás interních pracovníků DDM, ale určitě i od všech ukrajinských dětí a jejich rodičů. Díky všem těmto a mnohým dalším dobrým lidem všechny zapojené děti lépe zvládaly první dny a měsíce v České republice.

V září 2022 jsme naši spolupráci posunuli tam, kam si myslíme, že by už v současné době měla směřovat. Pro ukrajinské děti jsme otevřeli několik kroužků českého jazyka v rámci zájmového vzdělávání, které je naší primární náplní. Dále jsme je přijali do našich klasických kroužků (například k rybářům, tanečnicím, na plavání, do robotiky). V O. K. klubu jsme pro ně a české děti vyčlenili kreativní středeční odpoledne, kde se mohou všichni společně umělecky rozvíjet.

Finanční příspěvek na tyto jarní i letní aktivity nám poskytlo nejenom město Lanškroun ale i Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy a v neposlední řadě i Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí. Od podzimních měsíců kroužky financujeme z projektu „Šance pro náš volný čas II“, jež je součástí Operačního programu Jana Ámose Komenského. Těšíme se, že v rámci tohoto projektu bude možné české i ukrajinské děti dále propojovat. Myslíme si totiž, že je důležité, aby se ukrajinské děti společně s těmi našimi staly součástí našeho vzdělávání a měly zde rovnocenné místo.

Fotografie z této dosavadní činnosti si můžete prohlédnout zde:

damianlanskroun.rajce.idnes.cz/ADAPTACNI_a_JAZYKOVE_skupiny_DDM_DAMIAN_2/

https://damianlanskroun.rajce.idnes.cz/ADAPTACNI_a_JAZYKOVE_skupiny_DDM_DAMIAN/

https://damianlanskroun.rajce.idnes.cz/vylet_Adrspach/

https://damianlanskroun.rajce.idnes.cz/vylet_Praha_2022/

Za DDM DAMIÁN, LANŠKROUN Bc. et Bc. Iva Skalická